Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Ο οφθαλμός μας έχει έναν φυσικό φακό ο οποίος ονομάζεται κρυσταλλοειδής φακός και βρίσκεται ακριβώς πίσω από την ίριδα. Ο φακός αυτός λειτουργεί όπως ο φακός μιας κάμερας, εστιάζοντας τις φωτεινές εικόνες στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος στέλνει τις εικόνες στον εγκέφαλο.
Ο φακός αυτός φυσιολογικά είναι διαυγής σαν καθαρό κρύσταλλο, ωστόσο μπορεί να θολώσει και να χάσει τη διαφάνεια του. Η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης.

Ο μοναδικός τρόπος θεραπείας του καταρράκτη είναι η μικροχειρουργική αφαίρεσή του, κυρίως με την μέθοδο της φακοθρυψίας.
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη έχει παρουσιάσει σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις από την εποχή των γονέων και των παππούδων μας.

Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν την αποκατάσταση τόσο της όρασης τους όσο και του τρόπου ζωή τους, θεραπεύοντας τον καταρράκτη τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν κολλύρια ή άλλα φάρμακα τα οποία καθυστερούν την εξέλιξη ή θεραπεύουν τον καταρράκτη και ο ρυθμός εξέλιξης του καταρράκτη δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Τι είναι η φακοθρυψία;

Η φακοθρυψία είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος χειρουργικής του καταρράκτη, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ψηφιακά ελεγχόμενοι υπέρηχοι για την αφαίρεση του θολωμένου κρυσταλλοειδούς φακού.

Γίνεται μία πολύ μικρή τομή από 1.4 μέχρι 2.2 χιλιοστά μέσα από την οποία εισάγεται στο μάτι ένας ειδικός στειλεός ο οποίος παράγει υπερήχους.
Το αποτέλεσμα είναι ο σταδιακός τεμαχισμός και η αναρρόφηση των τμημάτων του θολωμένου φακού.

Μέσα στο άδειο πλέον περίβλημα του κρυσταλλοειδούς φακού, το περιφάκιο, τοποθετείται ένας τεχνητός φακός ο οποίος ονομάζεται ενδοφακός και είναι συνήθως ακρυλικός.

Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την φακοθρυψία;

  • Δεν χρειάζεται νοσηλεία του ασθενούς, αλλά μικρή παραμονή του στην κλινική για 1 με 2 ώρες μετά την επέμβαση.
  • Γίνεται κάτω από τοπική αναισθησία με σταγόνες, χωρίς ενέσεις. Σε ορισμένους πολύ αγχώδεις ασθενείς μπορεί να χορηγηθεί μία ήπια μέθη από τον αναισθησιολόγο της κλινικής.
  • Η κύρια επέμβαση διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά και είναι τελείως ανώδυνη.
  • Συνήθως δεν χρησιμοποιούνται ράμματα, λόγω του μικρού μεγέθους της τομής και το μάτι μένει ανοιχτό χωρίς επιδέσμους.
  • Η επάνοδος της όρασης είναι άμεση και εκτός από την ημέρα της επέμβασης, ο ασθενής δεν διακόπτει τις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Μετεγχειρητικά χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά κολλύρια για περίπου ένα μήνα.