Η διαθλαστική χειρουργική είναι ο επίσημος όρος που χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία για να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα του οφθαλμού όπως η μυωπία / υπερμετρωπία / αστιγματισμός / πρεσβυωπία, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία  του excimer laser.

Εάν έχετε κάποια διαθλαστική ανωμαλία, η Διαθλαστική Χειρουργική είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική και αξιόπιστη μέθοδος διόρθωσης και βελτίωσης της ποιότητας της οράσεως σας.

Τα τελευταία 20 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επιλέξει να απαλλαγούν από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής επιλέγοντας  την  Διαθλαστική Χειρουργική για να διορθώσουν την μυωπία ή και άλλα διαθλαστικά σφάλματα.

Η χειρουργικές τεχνικές LASIK και PRK που χρησιμοποιούνται στην Διαθαλστική χειρουργική είναι ασφαλείς, αποτελεσματικές και στατιστικά αξιόπιστες. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας  των laser σε συνδυασμό με την εμπειρία και αξιοπιστία του γιατρού μπορούν να εγγυηθούν μέγιστη ασφάλεια και επιτυχία της επέμβασης.

Η χειρουργική ομάδα του Οφθαλμολογικού Κέντρου Provision έχει μια πολυετή εμπειρία στον τομέα της Διαθλαστικής Χειρουργικής με laser, σε συνδυασμό με:

 • έναν λεπτομερή και σχολαστικό προεγχειρητικό έλεγχο
 • την χρήση του πιο σύγχρονου τεχνολογικό εξοπλισμoύ
 • την χειρουργική γνώση και εμπειρία του γιατρού

μπόρουν να σας εγγυηθούν ασφάλεια, αξιοπιστία στο αποτέλεσμα της επέμβασης και αποφυγή τυχόν επιπλοκών.

Σκοπός της διαθλαστικής επέμβασης είναι η μετεγχειρητική απόκτηση της λεγόμενης λειτουργικής όρασης. Δηλαδή, η όραση η οποία επιτρέπει πλήρη οπτική δραστηριότητα χωρίς οπτικά βοηθήματα (γυαλιά, φακοί επαφής.

Θεωρητικά κάθε άτομο που έχει μια διαθλαστική ανωμαλία μπορεί να υποβληθεί στην επέμβαση, ωστόσο η απόφαση για την αποδοχή της διαθλαστικής επέμβασης ανήκει αποκλειστικά σε εσάς.

Καθένας θέλει να κάνει την επέμβαση για καθαρά δικούς του, προσωπικούς λόγους, όπως για παράδειγμα:

 • Για αισθητικούς λόγους (επιθυμία απαλλαγής από τα γυαλιά ή και τους φακούς επαφής)
 • Για επαγγελματικούς λόγους (αδυναμία χρήσης γυαλιών π.χ. αεροπόροι, πιλότοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, κ.λπ.)
 • Λόγω δυσανεξίας στην χρήση των φακών επαφής από συχνές μολύνσεις
 • Εξάσκηση αθλημάτων κατά τα οποία η χρήση των φακών επαφής είναι δύσκολη (λόγω παραγόντων όπως ο ιδρώτας, η σκόνη, το νερό, η λάσπη κ.λπ).

Η διαθλαστική χειρουργική είναι η σωστή επιλογή για εσάς;

 • Εάν θέλετε να μειώσετε την εξάρτηση σας από γυαλιά ή φακούς επαφής.
 • Εάν δεν έχετε κάποια άλλη πάθηση στα μάτια σας και έχετε καλή γενική υγεία.
 • Εάν αποδέχεστε τους εγγενείς κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες της επέμβασης.
 • Εφόσον έχετε κατανοήσει ότι μπορεί να χρειαστείτε βοηθητική χρήση γυαλιών (όπως πχ. για το διάβασμα) και μετά την επέμβαση.
 • Εφόσον έχετε υποβληθεί σε πλήρη προεγχειρητικό έλεγχο από τον οφθαλμίατρο σας.

Είναι απαραίτητο:

 • Να έχετε συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας σας.
 • Να έχετε σταθερούς βαθμούς μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Αντενδείξεις:

 • Πολύς λεπτός κερατοειδής σε συνδυασμό με πολύ υψηλή μυωπία
 • Οφθαλμολογικά νοσήματα (π.χ. γλαύκωμα, κερατόκωνος, καθώς και συγκεκριμένες παθήσεις του αμφιβληστροειδούς και του οπτικού νεύρου)
 • Σοβαρή ξηροφθαλμία
 • Εγκυμοσύνη/θηλασμός (επειδή οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα της θεραπείας)
 • Ανεξέλεγκτος διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα ή παθήσεις του κολλαγόνου καθώς και η χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων( Όλα τα παραπάνω εμποδίζουν στην επούλωση του κερατοειδή)
 • Ιογενείς λοιμώξεις του κερατοειδή που περιλαμβάνουν τον ιό του απλού έρπητα και του έρπητα ζωστήρα

Τι αποτελέσματα να περιμένω μετά την επέμβαση;

Στόχος της επέμβασης είναι πάντα η απεξάρτηση από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής, έτσι ώστε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι εντυπωσιακά. Ανάλογα με τις μετρήσεις και την μορφολογία του κερατοειδούς, μπορεί να γίνει διόρθωση μέχρι και 12.00 βαθμών μυωπίας, 6.00 βαθμών υπερμετρωπίας και 6.00 βαθμών αστιγματισμού. Το ποσοστό επιτυχίας, με μετεγχειρητική απόκλιση από το επιθυμητό ±0.50 βαθμό, είναι 99%.

Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί στους ασθενείς την τέλεια όραση των 10/10 , οι περισσότεροι ασθενείς δεν χρειάζονται γυαλιά ή φακούς επαφής για τις δραστηριότητες τους.

Η τεχνολογία έχει κάνει τόσο σημαντικά άλματα ώστε να θεωρούμε σήμερα την επέμβαση αυτή απόλυτα επιτυχή, αξιόπιστη και ασφαλή.

Ωστόσο, γυαλιά κατά την οδήγηση το βράδυ ή κατά την ανάγνωση μπορεί να χρειάζονται, ακόμα και όταν έχει επιτευχθεί ένα άριστο αποτέλεσμα στην όραση.

Πολλοί μύωπες μετά την ηλικία των 45 ετών χρειάζονται να φορούν γυαλιά για κοντά λόγω πρεσβυωπίας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί από το θεράποντα ιατρό.

Η επιλογή της ‘μονο-όρασης’ (monovision) μπορεί να είναι μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Στην τεχνική αυτή ο μη-επικρατής οφθαλμός διορθώνεται σε μικρότερο βαθμό έτσι ώστε η υπολειπόμενη μυωπία να βοηθά στην κοντινή όραση.

Λιγότερο δημοφιλείς τεχνικές είναι η Multifocal LASIK  και η PresbyLASIK που ο χρόνος θα αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα πάντοτε να χρειαστεί μια συμπληρωματική επέμβαση για να διορθωθεί πλήρως η αμετρωπία. Οι επαναδιορθώσεις είναι πιο πιθανές όταν ο ασθενής έχει πολύ μεγάλου βαθμού διαθλαστικό πρόβλημα. Συμπληρωματικές επεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο όταν έχει επιτευχθεί επαρκής επούλωση και σταθερότητα του κερατοειδή.