Τι ειναι η Ηλιακη Εκφυλιση Ωχρας Κηλιδας?

Πρόκειται για μία διαταραχή της ωχράς κηλίδας, δηλαδή της κεντρικής περιοχής του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού. Ο αμφιβληστροειδής ντύνει σαν σεντόνι το εσωτερικό του οφθαλμού και μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό, το οποίο στη συνέχεια μέσω του οπτικού νεύρου και της οπτικής οδού καταλήγει στον εγκέφαλο, για να το αντιληφθούμε τελικά σαν εικόνα.

Η ωχρά κηλίδα καταλαμβάνει ένα μικρό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, είναι όμως υπεύθυνη για την κεντρική μας όραση, δηλαδή την όραση εκείνη που μας επιτρέπει να διακρίνουμε λεπτομέρειες (πχ πέρασμα βελόνας, ανάγνωση μικρών γραμμάτων και πινακίδων κατά την οδήγηση). Αντίθετα, ο υπόλοιπος αμφιβληστροειδής, ο περιφερικός, μας παρέχει την περιφερική όραση και την όραση σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παθήσεις που πλήττουν την ωχρά κηλίδα, η πιο συχνή όμως είναι η ΗΕΩ, η οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών είναι μέρος της φυσιολογικής γήρανσης του οφθαλμού. Μία μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ, έδειξε ότι η πιθανότητα εμφάνισης ΗΕΩ, αυξάνεται από 2% στα άτομα μέσης ηλικίας (50ετών) σε περίπου 30% στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών,

Η ΗΕΩ αποτελεί τη συχνότερη αιτία απώλειας της όρασης σε ασθενείς άνω των 65 ετών μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μέση αύξηση της επιβίωσης στον πληθυσμό, η ΗΕΩ τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας, επιβαρύνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Διακρινουμε δυο τυπους ΗΕΩ:

1. ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΗΕΩ:

Είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου, αποτελώντας το 80-90% των περιπτώσεων. Ευτυχώς είναι και η λιγότερο σοβαρή. Χαρακτηρίζεται από την δημιουργία εναποθέσεων λιπιδίων και πρωτεϊνών κάτω από τον κεντρικό αμφιβληστροειδή, τα λεγόμενα drusen, με τον ασθενή σ ‘αυτή τη φάση να παραμένει ασυμπτωματικός Σταδιακά, η μακροχρόνια παρουσία των drusen οδηγεί σε λέπτυνση και δυσλειτουργία της ωχράς, λόγω καταστροφής των φωτοϋποδοχέων. Σ’ αυτή την φάση ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα. Στο τελικό στάδιο, η υπερβολική λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς καταλήγει σε ατροφία η οποία ονομάζεται «γεωγραφική ατροφία», λόγω της ομοιότητας της ωχράς με γεωγραφικό χάρτη. Αυτός ο τύπος συνήθως ακολουθεί μια αργά εξελισσόμενη πορεία πολλών ετών με ήπια συμπτώματα, πάντα όμως υπάρχει ο κίνδυνος της μετάπτωσης στην πιο σοβαρή, την υγρή μορφή της ΗΕΩ.

2. ΥΓΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ή ΕΞΙΔΡΩΜΑΤΙΚΗ ΗΕΩ:

Αποτελεί το υπόλοιπο 10-20% των περιπτώσεων και είναι η σοβαρότερη μορφή της πάθησης. Χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη παθολογικών αγγείων κάτω από την ωχρά, τα οποία έχουν εύθρυπτα τοιχώματα και διαρρέουν υγρό και αίμα, καταστρέφοντας τους φωτοϋποδοχείς, με τελικό αποτέλεσμα την μεγάλη και απότομη μείωση της όρασης. Όλες οι περιπτώσεις υγρής μορφής ήταν αρχικά ξηρού τύπου, οι οποίες εξελίχθηκαν.

Ποια ειναι τα αιτια?

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνηση ηλικιακής εκφύλισης ωχράς που είναι γνωστοί μέχρι σήμερα είναι οι εξής:

  • Ηλικία: Βασικός παράγοντας κινδύνου, όπως άλλωστε αναφέρεται και στο όνομα της νόσου, είναι η ηλικία. Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, τελευταίες μελέτες έδειξαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης ΗΕΩ, αυξάνεται από 2% στα άτομα μέσης ηλικίας (50ετών) σε περίπου 30% στα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών.

 

  • Φύλο: Οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα την νόσο, λόγω των χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση.

 

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν αναδείξει αρκετούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ΗΕΩ:

  • Κάπνισμα
  • Κακή διατροφή σε συνδυασμό με αυξημένο δείκτη μάζας-σώματος (BMI)
  • Αρτηριακή υπέρταση, αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης
  • Απροστάτευτη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
  • Όλες οι προσπάθειες πρόληψης της εμφάνισης ΗΕΩ από μέρους της ιατρικής κοινότητας έχουν εστιαστεί ακριβώς πάνω σε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι καπνίζουν ή δεν φορούν γυαλιά ηλίου θα εμφανίσουν ΗΕΩ ή αντίθετα πως όσοι τρώνε υγιεινά και γυμνάζονται δεν θα χάσουν ποτέ την όρασή τους από ΗΕΩ.

 

Ο κληρονομικός παράγοντας φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη πιθανότητα εμφάνισης, όσο και στη βαρύτητα εξέλιξης της πάθησης. Τα τελευταία χρόνια, έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένες μεταλλάξεις (δηλαδή παραλλαγές στη δομή του γενετικού μας υλικού (DNA)) σε συγκεκριμένα γονίδια που επηρεάζουν την εμφάνιση της ΗΕΩ. Κάποιες από τις μεταλλάξεις αυτές προστατεύουν, ενώ άλλες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΗΕΩ.
Τελικά , φαίνεται πως η αλληλεπίδραση μεταξύ των επιδημιολογικών παραγόντων κινδύνου που αναφέρθηκαν παραπάνω και του γενετικού μας υλικού είναι αυτή που θα καθορίσει το αν κάποιος θα εμφανίσει ΗΕΩ, το πώς θα νοσήσει, αλλά και το αν θα ανταποκριθεί στην θεραπεία.

Ποια ειναι τα συμπτωματα ?

1. ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΗΕΩ:

Η ξηρού τύπου ΗΕΩ μπορεί να εμφανίζεται μόνο στο ένα ή και στα δύο μάτια. Όταν επηρεάζεται μόνο το ένα μάτι, τα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν άμεσα αντιληπτά από τον ασθενή, λόγω του ότι το άλλο μάτι βλέπει καλά.

  • Αρχικά, ήπια μείωση της οπτικής οξύτητας (Θολή μακρινή αλλά και κοντινή όραση)
  • Ανάγκη για περισσότερο φως
  • Ξεθώριασμα χρωμάτων
  • Δυσκολία στην όραση κατά την μετάβαση από φωτεινό σε σκοτεινό χώρο
  • Δυσκολία στην αναγνώριση προσώπων
  • Αντίληψη γκρίζας περιοχής στο κέντρο του οπτικού πεδίου

2. ΥΓΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΗΕΩ:

Χαρακτηριστικό της υγρής ΗΕΩ είναι ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως απότομα και επιδεινώνονται γρήγορα.

  • Μεταμορφοψία: δηλαδή παραμόρφωση των γραμμών. Οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές, με καμπύλες. (όπως φαίνεται στην εικόνα). Υπάρχει ένα πολύ απλό και αξιόπιστο test για τον έλεγχο της μεταμορφοψίας, ο πίνακας του Amsler, τον οποίο μπορεί ο ασθενής να χρησιμοποιεί ανά πάσα στιγμή για την υποκειμενική εκτίμηση της κατάστασης της ωχράς του. (φορώντας τα κοντινά του γυαλιά, με επαρκή φωτισμό, σε απόσταση 30-40cm, ελέγχει ξεχωριστά το κάθε μάτι)
  • Γκρίζες ή μαύρες κηλίδες στο οπτικό πεδίο
  • Μικροψία (διαταραχή στην αντίληψη του μεγέθους των αντικειμένων)
  • Πλήρης απώλεια της κεντρικής όρασης

Και οι δύο τύποι ΗΕΩ μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια της κεντρικής όρασης εάν μείνουν αθεράπευτες ή σε περίπτωση που η θεραπεία αποτύχει, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι ποτέ δεν οδηγούν τον ασθενή σε πλήρη τύφλωση. Ακόμα και στα πιο προχωρημένα στάδια της νόσου οι ασθενείς εξακολουθούν να διατηρούν την περιφερική τους όραση, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολεύονται σημαντικά στις κοντινές τους δραστηριότητες όπως είναι το διάβασμα, αλλά μπορούν να αυτοεξυπηρετούνται και να κινούνται ελεύθερα στον χώρο τους ή έξω στον δρόμο.

Διαγνωστικες εξετασεισ

Οφθαλμολογικές Έλεχγος:

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος βοηθάει στην πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση της ΗΕΩ, πολύ πριν ο ασθενής αντιληφθεί τα συμπτώματα της νόσου.

Βυθοσκόπηση:

Είναι ο έλεγχος του ‘βυθού’ του οφθαλμού, ο οποίος γίνεται εύκολα από τον οφθαλμίατρο με έναν ειδικό φακό, αφού πρώτα έχει διασταλεί η κόρη του ματιού με την βοήθεια μυδριατικών κολλυρίων. Δεν πρόκειται για κάποια ειδική οφθαλμολογική εξέταση, αλλά ανήκει στις εξετάσεις που γίνονται σε κάθε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο. Με την βυθοσκόπηση μπορεί να διαγνωστούν και οι δύο μορφές της ΗΕΩ.

Φλουοραγγειογραφία:

Σε περίπτωση που κατά τον βυθοσκοπικό έλεγχο ο οφθαλμίατρος επισημάνει παθολογικά σημεία και ιδιαίτερα σημεία υγρής μορφής ΗΕΩ, τότε θα συστήσει να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις. Η βασική εξέταση για την επιβεβαίωση της διάγνωσης της ΗΕΩ, αλλά και για την επιμέρους σταδιοποίησή της είναι η φλουοραγγειογραφία.
Είναι μία εξέταση που μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση των αγγείων του οφθαλμού. Ένα ειδικό σκιαγραφικό που ονομάζεται φλουορεσκεϊνη ενίεται ενδοφλεβίως και κατόπιν γίνεται φωτογράφηση του βυθού. Στην περίπτωση της υγρής μορφής ΗΕΩ, καταγράφεται διαρροή της χρωστικής από τα παθολογικά αγγεία στην περιοχή της ωχράς κηλίδας.

Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT):

Είναι μία σύγχρονη, πολύ χρήσιμη, μη επεμβατική εξέταση για την διάγνωση παθήσεων της ωχράς κηλίδας. Επιτυγχάνει λεπτομερέστατη, τομογραφική απεικόνιση των στοιβάδων του αμφιβληστροειδούς, χωρίς να εκπέμπει ακτινοβολία.

Αυτοφθορισμός:

Είναι μία σύγχρονη μέθοδος απεικόνησης για την διάγνωση και την παρακολούθηση κυρίως της ξηρού τύπου ΗΕΩ, αλλά και άλλων κληρονομικών παθήσεων της ωχράς κηλίδας, όπως η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

αντιμετωπηση

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μόνο το 10% των ασθενών με ΗΕΩ πάσχουν από την εξιδρωματική μορφή της νόσου και το 75% από αυτούς δεν θα έχει καλή ανταπόκριση στη θεραπεία. Παρόλα αυτά, ας μην ξεχνάμε ότι η πάθηση αυτή δεν μπορεί ποτέ να οδηγήσει σε πλήρη τύφλωση, λόγω του ότι η περιφερική όραση δεν επηρεάζεται.

Οι ασθενείς αυτοί μπορούν να εκμεταλλευτούν την όραση που τους έχει απομείνει για να μάθουν να ‘βλέπουν ξανά’ και να ολοκληρώνουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, με την βοήθεια ειδικών συσκευών που ονομάζονται ‘βοηθήματα χαμηλής όρασης’. Η εκπαίδευση αυτή θα τους επιτρέψει να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους και να ζήσουν ανεξάρτητοι διατηρώντας μία καλή ποιότητα ζωής, παρά την απώλεια της κεντρικής τους όρασης.

Η διάγνωση της ΗΕΩ στα αρχικά της στάδια και κατά συνέπεια η έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας, μπορούν να αναχαιτίσουν την εξέλιξη της νόσου. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο στα πλαίσια ενός τακτικού, ετήσιου οφθαλμολογικού ελέγχου, ο οποίος επιβάλλεται στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

ΕΞΙΔΡΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΗΕΩ:

1

Ενδοβολβικές εγχύσεις αντιαγγειογενετικών παραγόντων (anti-VEGF):

Οι αντιαγγειογενετικοί παράγοντες είναι ουσίες που αναστέλλουν την παραγωγή παθολογικών αγγείων στην περιοχή της ωχράς. Ενίονται ενδοβολβικά μέσα στην υαλοειδική κοιλότητα, σε ειδικά διαμορφωμένα ιατρεία ή κλινικές, κάτω από άσηπτες συνθήκες, αφού προηγηθεί τοπική αναισθησία με σταγόνες στον οφθαλμό. Όλη η διαδικασία γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς να προκαλείται πόνος και χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία. Η ένεση επαναλαμβάνεται κάθε ένα μήνα και συνήθως γίνονται αρχικά 3 ενέσεις και ανάλογα με την ανταπόκριση του ασθενούς αποφασίζεται η συνέχιση ή όχι της θεραπείας.
Δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός ενέσεων που μπορεί να δεχτεί ο οφθαλμός. Η πιθανότητα επιπλοκών είναι μικρή και σχετίζεται με την ένεση αυτή καθεαυτή, παρά με το φάρμακο. Υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης του οφθαλμού ή τραυματισμού του φακού και του αμφιβληστροειδούς(3/1000). Στις περισσότερες περιπτώσεις, το επιδιωκόμενο όφελος από τη θεραπεία αυτή είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκής.
Οι εμπορικές ονομασίες των σκευασμάτων που κυκλοφορούν είναι Lucentis, Eylea και Avastin. Τα δύο πρώτα είναι πολύ ακριβά σκευάσματα, τα οποία όμως με την υποβολή των κατάλληλων δικαιολογητικών, αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΞΗΡΟΥ ΤΥΠΟΥ ΗΕΩ:

1

Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής:

Δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη θεραπεία για την ξηρού τύπου ΗΕΩ. Παρόλα αυτά, μία μεγάλη επιστημονική μελέτη (AREDS 2) έδειξε ότι η λήψη per os αντιοξειδωτικών βιταμινών και ψευδαργύρου, μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά 25 %, την πιθανότητα μετάπτωσης στην εξιδρωματική (υγρή) μορφή της ΗΕΩ.
Παρακάτω φαίνονται τα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να ωφελήσουν και να μειώσουν την πιθανότητα εξέλιξης της ξηρού τύπου ΗΕΩ σε πιο προχωρημένα στάδια:
• Βιταμίνη C – 500 mg
• Βιταμίνη E – 400 IU
• Λουτεϊνη – 10 mg
• Ζεαξανθίνη – 2 mg
• Ψευδάργυρος – 80 mg
• Χαλκός 2 mg
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν αποτελούν θεραπεία της ΗΕΩ, ούτε μπορούν να σας δώσουν πίσω την χαμένη όραση που έχει προκληθεί από την νόσο. Μπορούν όμως να βοηθήσουν τους ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς με πολλά ‘μαλακά’ drusen ή με σημαντική απώλεια όρασης στον έτερο οφθαλμό) να διατηρήσουν την όρασή τους.
Τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου: Διακοπή καπνίσματος, υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης, καθημερινή σωματική άσκηση, χρήση απορροφητικών γυαλιών ηλίου.

2

Argon laser φωτοπηξία

Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις που η βλάβη βρίσκεται μακριά από το κέντρο της ωχράς κηλίδας μπορεί να εφαρμοστεί laser, με σκοπό την καταστροφή της βλάβης από την εκπεμπόμενη υψηλή θερμότητα. Η θέση της βλάβης ανιχνεύεται με την βοήθεια της φλουοραγγειογραφίας. Μετά την θεραπεία με laser, παραμένει ένα μόνιμο σκότωμα στην περιοχή του οπτικού πεδίου που αντιστοιχεί στην θέση της βλάβης.

3

Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT-Visudyne)

Είναι γνωστή και ως ‘ψυχρό’ laser. Ήταν η θεραπεία εκλογής για την εξιδρωματικού τύπου ΗΕΩ πριν την εμφάνιση των αντιαγγειογενετικών παραγόντων, με φτωχά όμως αποτελέσματα. Σήμερα, χρησιμοποιείται πλέον για την θεραπεία άλλων παθήσεων της ωχράς κηλίδας και όχι για την ΗΕΩ.
Χειρουργική θεραπεία: Περιλαμβάνει αφαίρεση της νεοαγγειακής μεμβράνης και μετατόπιση της ωχράς κηλίδας σε γειτονική, υγιή περιοχή του αμφιβληστροειδούς. Βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, λόγω των πολλών μετεγχειρητικών επιπλοκών.
Η θεραπεία πρέπει πάντοτε να εξατομικεύεται βάσει των νεότερων βιβλιογραφικών δεδομένων.