ti einai h mυωπια?

Η μυωπία είναι μια διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία ο οφθαλμός είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό (αξονική μυωπία) ή η καμπυλότητα του κερατοειδούς είναι αυξημένη (διαθλαστική μυωπία), με συνέπεια να μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στον κερατοειδή και τον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες του φωτός δεν εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Ο μύωπας αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά.

τι ειναι η Υψηλή μυωπία?

Η μυωπία μπορεί να έχει απλή μορφή (απλή μυωπία) ή να είναι κακοήθης (εκφυλιστική μυωπία). Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχουν εμφανείς, έντονες, παθολοανατομικές αλλοιώσεις, ενώ στην δεύτερη περίπτωση παρατηρούνται αλλοιώσεις στον βυθό του μυωπικού ασθενή.

Ασθενείς με υψηλή μυωπία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα και καταρράκτη. Η πιο σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί στους μυωπικούς οφθαλμούς είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, κάτι που πρέπει οι μύωπες να προσέχουν, ιδιαίτερα όταν η μυωπία χαρακτηρίζεται υψηλή και συνυπάρχουν μυωπικές αλλοιώσεις στην περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς.

Η συχνή επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θεωρείται πολύ σημαντική για την παρακολούθηση της μυωπίας και των πιθανών επιπλοκών της.

Ποιά είναι τα αίτια?

Αρκετά συχνά η μυωπία είναι κληρονομική, δηλαδή γενετικά προκαθορισμένη. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας π.χ (κατάχρηση τηλεόρασης και ηλεκτρονικού υπολογιστή) και η εργασία σε κλειστούς χώρους, συντελούν στην αύξηση της μυωπίας. Σπανιότερα αίτια εμφάνισης μυωπίας αποτελούν ορισμένες οφθαλμολογικές παθήσεις όπως το συγγενές γλαύκωμα και η σφαιροφακία.

Διαγνωστικες εξετασεισ

Η διάγνωση της μυωπίας γίνεται κατά τον τυπικό οφθαλμολογικό έλεγχο, με μια απλή μέτρηση της οπτικής οξύτητας του ατόμου.

Για να προσδιοριστεί η οπτική οξύτητα, ο ασθενής καλείται να διακρίνει τα σύμβολα ενός ειδικού πίνακα (οπτότυπο) που βρίσκεται σε συγκεκριμένη απόσταση από τα μάτια του.

Με την βοήθεια της σκιασκοπίας ή του αυτόματου διαθλασίμετρου, ο οφθαλμίατρος βρίσκει τους βαθμούς της μυωπίας του ασθενή και συνταγογραφεί τα γυαλιά του.

Θεραπείεσ

Στο οφθαλμολογικό κέντρο Provision, ο σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός που διαθέτουμε, εκτός της δυνατότητας διάγνωσης σχεδόν όλων των οφθαλμικών παθήσεων που μας παρέχει, μας επιτρέπει ταυτόχρονα να παρεμβαίνουμε και θεραπευτικά σε ορισμένες απ’ αυτές. Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές θεραπευτικές διαδικασίες που μπορούν να γίνουν στο κέντρο είναι οι εξής:

1

ARGON LASER ΦΩΤΟΠΗΞΙΑ

Αποτελεί θεραπευτική επιλογή για μία σειρά οφθαλμικών παθήσεων όπως:
  • η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας
  • η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς
  • η κεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια
  • το γλαύκωμα

2

YAG laser περιφακιοτομή

Μετά την επέμβαση του καταρράκτη, σε ένα ποσοστό 30-40% των ασθενών, το οπίσθιο περιφάκιο (δηλαδή η «θήκη» μέσα στην οποία έχει τοποθετηθεί ο τεχνητός ενδοφακός) ενδέχεται να θαμπώσει, λόγω μετανάστευσης κυττάρων από το πρόσθιο περιφάκιο. Η κατάσταση αυτή, η οποία ονομάζεται «θόλωση του οπισθίου περιφακίου» ή «δευτερογενής καταρράκτης» μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά από την επέμβαση του καταρράκτη και αντιμετωπίζεται εύκολα με την εφαρμογή του YAG laser.

αντιμετωπηση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της μυωπίας. Ο καταλληλότερος εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του οφθαλμού και τον τρόπο ζωής του κάθε μύωπα. Ο πιο συχνός τρόπος διόρθωσης της μυωπίας είναι τα γυαλιά και οι φακοί επαφής. Με την χρήση τους, γίνεται επανεστίαση του φωτός στο σωστό σημείο του οφθαλμού, δηλαδή επάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και παρέχεται προστασία από την βλαπτική, υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μέσω των ειδικών φίλτρων που εφαρμόζονται πάνω στους φακούς. Εναλλακτικά, ο μύωπας μπορεί να επιλέξει μεταξύ των διαφόρων διαθλαστικών επεμβάσεων για την μόνιμη πλέον διόρθωση της μυωπίας του. Τέτοιες επεμβάσεις είναι η LASIK, Femtosecond LASIK και PRK, η τοποθέτηση φακικού ενδοφακού και άλλες. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Τμήμα Διαθλαστικής Χειρουργικής.