Παρακάτω μπορείτε να μάθετε για τις διαφορετικές μεθόδους που εφαρμόζονται στη Διαθλαστική Χειρουργική με excimer laser την LASIK και PRK.

Ποια θα είναι η κατάλληλη μέθοδος για εσάς; Θα την επιλέξει ο χειρούργος οφθαλμίατρος έχοντας πρώτα κάνει έναν ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο.

Κάθε ασθενής είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, ο χειρούργος οφθαλμίατρος θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα του προεγχειρητικού ελέγχου και σε συνδυασμό με κάποια επιπλέον κριτήρια όπως το επάγγελμα σας ή εάν είστε αθλητής θα επιλέξει την πιο κατάλληλη μέθοδο για εσάς.

LASIK

Η μέθοδος LASIK (Φωτοδιαθλαστική ενδοστρωματική κερατοσμίλευση) είναι παγκοσμίως η πιο διαδεδομένη μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής. H επέμβαση αυτή έχει στόχο να διορθώσει την όραση των οφθαλμών από παθήσεις όπως μυωπία/υπερμετρωπία/αστιγματισμός/πρεσβυωπία, έτσι ώστε ο ασθενής να έχει μια ποιοτική όραση χωρίς γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η  μέθοδος LASIK επεμβαίνει πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού με σκοπό να αλλάξει το σχήμα και την καμπυλότητα του κερατοειδή χιτώνα του μάτιου έτσι ώστε  να εστιάζει σωστά.

Στη μέθοδο LASIK η διαδικασία είναι η εξής:

  • πρώτα με τη βοήθεια μικρικερατόμου δημιουργείται στο ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς  ένας κρημνός (flap) πάχους 100-180μm (μικρομέτρων)
  • κατόπιν γίνεται η σμίλευση του κερατοειδούς με Excimer Laser με στόχο να αλλάξει την μορφολογία του κερατοειδή χιτώνα ώστε ο οφθαλμός να γίνει εμμετρωπικός
  • τέλος ο κρημνός (flap) που έχει αρχικά δημιουργηθεί επανατοποθετείται στην αρχική του θέση.

Το LASIK επιτρέπει στον περισσότερο κόσμο να κάνει τις καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς τη βοήθεια διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής.

FEMTOSECOND LASIK

Το Femtosecond Lasik είναι η πιο εξελιγμένη και καινοτόμος μέθοδος της διαθλαστικής χειρουργικής που υπάρχει σήμερα (“Blade-free” – Χωρίς νυστέρι).

Στο Femtosecond LASIK χρησιμοποιείται η τεχνολογία Femtosecond Laser που αντικαθιστά τη μεταλλική λεπίδα στη κοπή του κρημνού (Flap), που αποτελεί το Α’ στάδιο της μεθόδου LASIK.

Η προετοιμασία του κερατοειδή γίνεται με έναν πολύ ακριβή και σταθερό τρόπο (η οποία χρησιμοποιείται και από τη NASA για τους αστροναύτες).

Η ακρίβεια αυτή μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε κρημνούς (Flaps) που είναι επίπεδα σε όλο το πλάτος τους και έχει αποδειχθεί ότι παράγει κορυφαία αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα:

  • Ασφάλεια και ακρίβεια στην διόρθωση όλων των διαθλαστικών διαταραχών (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός)
  • Άμεσα αποτελέσματα, η αποκατάσταση και η σταθεροποίηση της όρασης είναι ταχύτατη.
  • Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
  • Είναι ανώδυνη, γίνεται με τοπικές αναισθητικές οφθαλμικές σταγόνες.
  • Δεν διαρκεί πολύ, περίπου 10 λεπτά και για τα δύο μάτια.

PRK & TRANS-PRK

Η μέθοδος PRK είναι σχεδόν ίδια με αυτή του LASIK, με τη διαφορά ότι στη μέθοδο PRK (Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή) δεν δημιουργείται κρημνός, αλλά αφαιρείται η εξωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς (το επιθήλιο) και εφαρμόζεται το Excimer Laser στην επιφάνεια του. Η μέθοδος TRANS-PRK είναι η πιο εξελιγμένη μορφή της PRK καθότι η αφαίρεση του επιθηλίου γίνεται αποκλειστικά με laser. Tα αποτελέσματα είναι σχεδόν τα ίδια και στις δύο μεθόδους, ωστόσο στην TRANS-PRK έχουμε ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση και ηπιότερο μετεγχειρητικό πόνο.

Στο τέλος κάθε επέμβασης με την μέθοδο PRK τοποθετούνται στα μάτια ειδικοί θεραπευτικοί φακοί για 3 με 4 ημέρες μέχρι να επουλωθεί πλήρως το επιθήλιο.

Συνήθως η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που ο κερατοειδής είναι λεπτός και εμφανίζει ορισμένες ιδιομορφίες.

Στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Provision σας προσκαλούμε να έρθετε δωρεάν για έναν πρώτο προεγχειρητικό έλεγχο, εδώ το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μας θα σας προτείνει ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος για εσάς.